26.4.01

Filatov vastaa

Ministeri vastaa Larkolle


Työministeri Tarja Filatov vastaa Larkon 27.11.2000 julkaisemaan kurssipalautteeseen Amiedun viime syksynä järjestämästä tietokoneen ajokorttikurssista, johon Larkokin osallistui. Larko toteaa ministeri Filatovin ohessa julkaistavan vastauksen johdosta, että se on toistaiseksi ainoa palaute Larkon palautteeseen. Larko lähetti kurssikritiikkinsä 27.11.2000 ministerin lisäksi Kampin työvoimatoimistoon sekä Amieduun Jaska Sarlinille ja Kari Lepistölle. Lisäksi Larko julkaisi kurssipalautteensa tässä nettilehdessä. Kampin työvoimatoimisto vastasi Larkolle lakoonisesti toimittaneensa Larkon kritiikin tiedoksi Amiedulle, jonne Larko siis oli sen jo aikaa sitten lähettänyt. Larko kiittää Tarja Filatovia asiallisesta vastauksesta ja jää odottamaan ministerin näkemyksen kiteytymistä käytännön toimenpiteiksi.


Hei Larko!


Kerroit viestissäsi 27.11.2000 pettyneesi työvoimakoulutuksena järjestettävän tietokoneen ajokorttikoulutuksen tasoon. Toteat, että kurssille oli valittulähtötasoltaan liian heterogeeninen opiskelijajoukko, jolloin pitkän atk-kokemuksen omaavat turhautuivat hitaaseen etenemiseen ja ensimmäistä kertaa tietokoneisiin tutustuvat olisivat tarvinneet perusteellisempaa ohjausta kuin mitä kurssilla tarjottiin.

Tämä ongelma on tullut esiin niin työvoimakoulutuksessa kuin omaehtoisessakin aikuiskoulutuksessa aikaisemminkin. Työvoimakoulutuksen osalta on lähdetty siitä, että puhdasta ajokorttikoulutusta on vähennetty ja pyritty hankkimaan enemmän erikoistaitoihin tähtäävää atk-koulutusta. Edelleen kuitenkin tarvetta myös perustaitojen opiskelulle on ja sen vuoksi myös käymänne kurssin kaltaisia koulutuksia edelleen hankitaan jonkin verran. Kurssin opiskelijavalintoihin on pyritty kiinnittämään entistä enemmän huomiota. Koska kuitenkin tavoitteena on, että mahdollisimman usein työvoimakoulutukseen hakeudutaan oma-aloitteisesti (jotta opiskelijoiden motivaatio olisi mahdollisimman hyvä), kursseille ei voida valita täysin identtisen lähtötason omaavia opiskelijoita, vaan valinnat tehdään hakuajan puitteissa hakemuksen jättäneiden joukosta. Tyypillisesti etenkin atk-koulutukseen hakijoita on suuri joukko ja hakijoiden tausta on hyvin kirjava. Kysymys on siis aina kompromisseista. Pyrkimyksenä toki on koota koulutuksen tavoitteiden kannalta mahdollisimman sopiva opiskelijaryhmä. Tämän vuoksi opiskelijavalinnoissa on suositeltu käytettäväksi myös tasotestejä sekä ulkopuolisia asiantuntijoita. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista.

Kiinnitit myös huomiota opetuksen toteutukseen. Hankkiessaan koulutusta työvoimaviranomaiset luonnollisesti pyrkivät kilpailutuksen kautta löytämään mahdollisimman laadukkaita koulutuksia ja kouluttajia. Jos koulutuksen aikana ilmenee, että koulutus ei vastaa opiskelijoiden tarpeita ja/tai hankintasopimusta, neuvotellaan kouluttajan kanssa tarvittavista muutoksista. Jotta tieto opetuksen puutteista tulee työvoimaviranomaisille, on ensiarvoisen tärkeää saada opiskelijoiden kurssipalautteita. Vain palautteiden kautta päästään kouluttajien kanssa keskustelemaan mahdollisista puutteista -
koskivat ne sitten itse opetusta, sen ulkoisia puitteita tai opettajien asenteita.

Olet tehnyt useita havaintoja koulutuksen järjestelyistä ja antamasi palaute
tuntuu selkeästi kehitysehdotukselta. Palautteen antaminen kurssin aikana koulutuksen järjestäjille voisi johtaa nopeimmin tulokseen. Olen ottanut sen huomioon kehityskeskusteluissa, joita olemme käyneet ns. Toinen aalto - työn yhteydessä nimenomaan koulutuksen kehittämiseksi.

Ystävällisin terveisin

työministeri Tarja Filatov


20.4.01

Ei tilataidetta

Helsingin Energia:

KENGÄT EI TILATAIDETTA


Helsingin Energian verkonhallinnan yksikön päällikkö Simo Nurmi vastaa Larkolle, että sähkölinjassa riippuvat kengät eivät ole tilataidetta. Nurmen kirje ohessa. Larko kiittää asiallisesta vastauksesta ja nopeista toimenpiteistä.


Arvoisa kaupunkilainen,


Sähköpostiviestinne välittyi vihdoin minulle pari päivää sitten. Jalkineet on nyt poistettu linjasta.


Ohessa vastaukset väittämiinne:

1) Tämänkaltainen ilkivalta ei mielestämme ole tilataidetta.

2) Sähkölinjojen tarkastusvälit vaihtelevat rakenteesta, jännitetasosta, ympäristöolosuhteista ym. seikoista johtuen niin, että tarkastusväli normaalitilanteessa voi olla useita vuosia. Tämä johtuu rakenteiden teknisten ominaisuuksien luotettavuudesta ja kestävyydestä.


Ilkivaltatapauksista, jotka eivät aiheuta vikaa, saamme usein ilmoituksen oman henkilökuntamme ohella myös kaupunkilaisilta, poliisilta ym. ja näiden perusteella hoidamme asiat mahdollisimman nopeasti kuntoon.


Ilmoituksestanne kiittäen,

Simo Nurmi

Yksikön päällikkö, dipl. ins.

Verkonhallinta, HelenVerkko

Helsingin Energia

00090 Helen

puh: (09) 617 2526

faksi: (09) 617 3636

s-posti: Simo.Nurmi@helsinginenergia.fi

10.4.01

Tilataidettako

TILATAIDETTAKO?


helsingin.energia@helsinginenergia.fi


Arvoisa Helsingin Energia





Oheisessa kuvassa olevat jalkineet ovat roikkuneet Helsingin Kontulasta Kivikkoon ns vanhan tykkitien suunnassa kulkevassa linjassanne Keinutien ja Kivikonkaaren kulmassa muistini mukaan vähintäänkin kolme vuotta.


Tästä voin vetää kaksi vaihtoehtoista johtopäätöstä:


1. Jalkineasetelma vastaa käsitystänne tilataiteesta, tai


2. kukaan henkilökunnastanne ei ole ainakaan kolmeen vuoteen käynyt paikalla tarkastamassa linjoja.


Kummassakaan tapauksessa ei niiden roikkuminen linjassanne ole Teille kunniaksi.


Terveisin


Markus Larkovirta


larko@hot.ee