30.3.06

Avaldus kadunud

Raepress

Siin kohal veebis oli kahe aasta eest toonase linnapea Edgar Savisaare avaldus, kus ta Tallinna eelarve ja majanduse seisu kommenteeris. Ajakirjanikuna tunnen selle vastu huvi, kuhu ja millistel asjaoludel ta on veebist kõrvaldatud. Kas Teil on kombeks dokumente vastavalt poliitilisele päevakorrale veebist tsenseerida? Vaevalt võib asi selles olla, et Tallinna linnavalitsusel serveriruumist puudust oleks.

Lugupidamisega

Markus Larkovirta

Vabakutseline ajakirjanik
Eesti Ajakirjanike Liidu liige

19.3.06

Jagaks kettaruumi Valgevene opositsioonile?

Silver Meikar
Hetkel Minskis

Tere, Silver!
Käesolev ehk ei jõua Sinuni enne kui oled (loodetavasti tervena) sealt tagasi. Aga panen ikka värske mõttevälgatuse kirja, ehk leiab rakendust pärastki.

Katsusin nimelt äsja siit Soomest saidile http://www.charter97.org/ läheneda, ent isegi ingliskeelsed leheküljed olid kinni keeratud, murdosa nendest peegelsaitidel loetavad. Tekis mõte, et äkki võiks ise oma üleliigset kettaruumi valgevene opositsionääride kasutusse rakendada. Kui vastavaid vabatahtlikke suures ulatuses tekiks, oleks puht võimatu kõikidele juurdepääsu takistada.

Ise avasin paari päeva eest keskkonnas http://www.msn.ee kasutajakonto, millega kaasneb tervenisti 1 GB ruumi. Et see sai mu teiste saitide varukoopiate tarvis avatud, aga ma pole sinna veel mitte midagi üle kantnud, seisab see serveriruum mul esialgu täitsa tühi. Oleksin nõus mingil määral kettaruumi selleks eraldama, et Valgevene opositsiooni lehekülgi seal peegeldada. Selle ühe giga maksumus MSN.ee juures oli pisut üle 100 krooni aastas ehk siis siin pole praktiliselt rahaline ressurss üldsegi oluline.

Kui see URL kunagi Valgevene võimude poolt kinni keeratakse, on mul mujalgi serveriruumi piisavalt, et neid lehekülgi majutada. Ainuükksi minagi suudaksin neid lehekülgi üsna kaua nähtaval hoida enne kui võimudel õnnestub mulle järele jõuda. Kui leiaks näiteks 100 vastavat vabahtlikku, kelle URL'e operatiivselt levitaks, ei jõuaks veebi kinni keeramine kunagi meile järele.

Mõtte pakun Sulle kasutada, kuid panen ehk ise ka oma blogides ülevale.

Ära Sa küll jumalapärast seal metsikul maal oma eluga riskima hakka!

Larko

P.S. Ise oleksin eeskätt ingliskeelsetest lehekülgedest huvitatud. Juba seetõttu et ise ka nendest aru saaks ja mu puudulikku kirillitsaoskust ei saaks keegi provokatiivsel eesmärgil kuritarvitada.