11.5.04

Savisaare vastus

Lugupeetud Markus Larkovirta,

Tänan Teid muretsemast nii meie linna kui ka minu isikliku tervise pärast. Kinnitan Teile, et nii meie linna kui ka minu tervis on päris heas korras ning seda paljuski just tänu Teie ja teiste tallinlaste toetusele ja huvile, mida linnavalitsus oma tegevuses igal sammul tunneb.

Samuti kinnitan Teile, et ka linna ja Keskerakonna juhtimine on mulle igati jõukohane. Ühe teise Eesti erakonna esimees juhib selle töö kõrvalt valitsuse eesotsas ka tervet Eesti riiki ning sama tava on levinud ka paljudes Euroopa ja maailma demokraatiates.

Mis puutub Tallinna tänavate seisu, siis siin olen Teiega nõus - teed ja tänavad võiksid tõesti olla oluliselt paremas korras ja mitte ainult Tallinnas vaid terves Eestis. Kõik autojuhid ja kaudselt ka bussiga sõitjad maksavad riigile mootorkütuse aktsiisi, millest suurem osa peaks seaduse järgi minema teede ja tänavate korrashoiuks. Paraku see nii pole ning näiteks Tallinn on saanud siinsete inimeste makstavast mootorkütuse aktsiisist riigilt tagasi vaid murdosa ühest protsendist. Samas näeme, et sellest aktsiisist laekuvat raha ei kasuta riik paraku ka teede remondiks mujal Eestis.

Kahtlemata pole aidanud Tallinna teede seisukorda parandada ka mootorsõidukimaksu kaotamine Tallinnas, mis oli meie koalitsioonipartneri Reformierakonna nõudmine. Terve Eesti maksuna aitaks automaks aga kindlasti kaasa üha rohkem autostuva riigi teede parendamisele.

Rahandusministeeriumi esmane funktsioon on jälgida riigi eelarve täitmist, mis esimese kvartali laekumi vaadates on selgelt murettekitav. Rahandusministeeriumi poliitnõunike jutte Tallinna negatiivse lisaeelarve vajadusest ei saagi seetõttu võtta kuidagi teisiti kui tähelepanu mujale suunamisena riigieelarve olukorralt.

Linnavara müügiga on aga arvestatud linna eelarves ning tegemist on seega ette planeeritud tuludega. On aga tõsi, et linnavara müügi tempo meid hetkel ei rahulda. Samas on aga selle valdkonnaga tegelenud abilinnapea Aivar Pärna kinnitanud, et varamüügi tempot aitaks tõsta hindade langetamine. See, et oleme üritanud linnavara müügist saada maksimaalset võimalikku hinda ei räägi kindlasti eelarveraskustest ega hädamüügist, vaid linna varasse heaperemehelikust suhtumisest.

Teil on kindlasti õigus, et minu delegatsiooni hiljutine visiit Moskvasse polnud eraviisiline turismireis. Teie väide, et minu Moskva kohtumiste kohta pole avalikku infot ei vasta tõele. Muuhulgas andsin koos mind saatnud delegatsiooni liikmetega isegi üksnes sellele temaatikale keskendunud pressikonverentsi. Kui Te aga eeldate, et kõikide kõrgetasemeliste kohtumiste stenogrammid oleks avalikud, siis nii need asjad ei käi Eestis ega mujal maailmas.

Tänan Teid veelkord muretsemast meie linna olukorra pärast ning soovin ka Teile jõudu ja tervist.

Lugupidamisega,

Edgar Savisaar


Loe ka:


Largo kommentaar Virumaa Nädalalehes