17.1.01

Tiusanen

Herra Oikeuskansleri

Julkisuudessa esiintyneiden tietojen (YLE TV 1/MOT 15.1.2001) mukaan kansanedustaja Pentti Tiusanen on 1970-luvulla useaan otteeseen luovuttanut Suomen ja muiden maiden kansalaisia koskevia arkaluontoisia tietoja silloisen Saksan Demokraattisen Tasavallan turvallisuuspalvelulle STASIlle. Kansanedustaja Tiusanen on itse myöntänyt tietojen luovuttamisen väittäen toimineensa yhteistyössä "laillisten viranomaisten" kanssa.

Epäilemättä Tiusasen toiminta on ollut sopusoinnussa tuon aikaisten DDRn lakien kanssa. Kokonaan toinen kysymys on se, salliiko Suomen laki mainitun kaltaisen vakoilutoiminnan toisen valtion tiedustelupalvelun laskuun, etenkin kun kyseessä on organisaatio, jonka metodit ja päämäärät olivat tunnetusti ihmis- ja kansalaisoikeuksia loukkaavia.
Luovuttaessaan ilman asianomaisten suostumusta kokoamiaan mm. Suomen kansalaisia koskevia tietoja STASIn kaltaiselle sorto-organisaatiolle kansanedustaja Tiusanen on törkeällä tavalla loukannut lukuisten henkilöiden perusoikeuksia alkaen yksityisyyden suojasta sekä on saattanut menettelyllään vaarantaa heidän ruumiillisen koskemattomuutensa ja jopa henkensä.

Edellä esitetyn nojalla pyydän Teitä, herra oikeuskansleri, tutkimaan, onko kansanedustaja Pentti Tiusanen toiminnallaan syyllistynyt maanpetosrikokseen tai muuhun Suomen lain mukaan rangaistavaan tekoon. Samoin pyydän Teitä riippuen tutkimustenne tul