8.5.01

Tiusanen vapautetaan

Oikeuskanslerinvirasto vastaa Larkolle:


TIUSASEN TOIMINTA EI KUULU OIKEUSKANSLERILLE


Larko julkaisee ohessa Oikeuskanslerinvirastolta saamansa vastauksen oikeuskanslerille 17.1.2001 lähettämäänsä tutkimuspyyntöön kansanedustaja Pentti Tiusasenentisen DDR:n hyväksi harjoittaman vakoilun johdosta. Larkon kommentti asian johdosta on julkaistu nettilehdessä The World according to Larko



Olette 17.1.2001 päivätyssä kirjoituksessanne esittänyt, että kansanedusta- ja Pentti Tiusanen olisi julkisuudessa esitettyjen tietojen mukaan 1970- luvulla luovuttanut Suomen ja muiden maiden kansalaisia koskevia arkaluonteisia tietoja silloisen Saksan Demokraattisen Tasavallan turvallisuuspalvelulle Stasille. Olette pyytänyt oikeuskansleria tutkimaan, oliko Pentti Tiusanen toiminnallaan syyllistynyt maanpetosrikokseen tai muuhun rikokseen. Olette myös pyytänyt tutkimuksen tuloksista riippuen saattamaan Tiusasen vastaamaan menettelystään tuomioistuimessa.


Oikeuskanslerilta saamani määräyksen mukaisesti ilmoitan seuraavaa.
Perustuslain 108 § :n mukaan oikeuskanslerin tehtävänä on valvoa viran- omaisten sekä virkamiesten, julkisyhteisön työntekijöiden ja muidenkin julkista tehtävää hoitavien toimintaa. Oikeuskanslerin toimivaltaan ei kuulu tutkia yksityishenkilöiden tekemiksi väitettyjä rikoksia. Myöskään kansanedustajan toimien tutkiminen ei ole oikeuskanslerin asiana.


Julkisuudessa esitettyjen tietojen mukaan Pentti Tiusasen epäilty tietojen luovuttaminen olisi tapahtunut hänen ollessaan 1970-luvulla opiskelijana Saksan Demokraattisessa Tasavallassa. Oikeuskanslerilla ei näin ollen ole toimivaltaa tutkia Pentti Tiusasen väitettyä menettelyä.


Kirjoituksenne ei sen vuoksi johda enempiin toimenpiteisiin oikeuskanslerin taholta.


Esittelijäneuvos, osastopäällikkönä


Olli Saloranta