21.8.03

Kuolemaani saakka elossa

Päivi Nieminen
Mellunkylän Sosiaalipalvelutoimisto

Minulle lähetetyssä 28.4.2003 päivätyssä toimeentulotukipäätöksessä nro 62 on mainittu seuraavaa:

"Päätös tehdään vain elokuun 2003 loppuun ja ennen syyskuun toimeentulotukihakemuksen käsittelyä teidän tulee olla yhteydessä sosiaalityöntekijä Päivi Niemiseen p 310 62607 klo 11.-12.00 suunnitelman laadintaa varten."

Ensiksikin, tapanani ei ole hoitaa tämänkaltaisia asioita puhelimitse.
Paitsi että se maksaa rahaa, on siinä sekin huono puoli, että suullisessa asioinnissa kummallekaan osapuolelle ei jää dokumenttia siitä, mitä on sanottu. Hyvä hallintotapa edellyttää kirjallista asiointia.

Toiseksi, ainoa oikeussäännös, johon puheena olevassa päätöksessä viitataan, on laki toimeentulotuesta 2 §. Katsoin laista, että mainittu pykälä määrittelee oikeuden toimeentulotukeen. Siinä ei esiinny sanaa "suunnitelma".

Kysynkin sen vuoksi seuraavaa:

1. Mistä suunnitelmasta mahtaa olla kysymys?

2. Mihin oikeussäännökseen se perustuu? Tämä on oleellista, koska päätöksen tekstissä annetaan ymmärtää, että tämä mystinen "suunnitelma" jotenkin
vaikuttaisi toimeentulotukeni myöntämiseen.

Samalla, kun odotan vastauksianne ylläoleviin kysymyksiin, totean, että ainoa realistinen suunnitelmani on pysyä hengissä kuolemaani saakka. Se toteutuu sataprosenttisella varmuudella. Hyvä kasvatukseni estää minua kirjallisesti kertomasta, mihin puolestani voitte kaikki muut suunitelmat työntää.

Terveisin

Larko


Kiitos viestistä,

Pyrimme tapaamaan pitkäaikaisia toimeentulotuen saajia aika ajoin selvittääksemme tarkemmin elämäntilannetta ja mahdollista muitten
sosiaalipalvelujen tarvetta toimeentulotuen lisäksi. Näitten tapaamisten yhteydessä laaditaan yleensä asiakkaan kanssa yhteinen suunnitelma mikä voi
pitää sisällään erilaisia asioita riippuen asiakkaan elämäntilanteesta. Esimerkkeinä voisi mainita hakeutumista velkaneuvontaan, päihdehoitosuunnitelmia, työllistymisen edistämiseen tähtääviä toimenpiteitä, eläkeselvittelyihin ohjaamista.

Toimeentulotukilaissa sanotaan myös että toimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki ja että jokaisella on velvollisuus kykynsä mukaan pitää huolta itsestään ja omasta elatuksestaan. Sosiaalityöntekijän yhtenä tehtävänä onkin selvitellä asiakkaan kanssa mahdollisuuksia päästä pois viimesijaisen toimeentulotuen piiristä.

Laissa sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista todetaan että "sosiaalihuoltoa toteutettaessa on laadittava palvelu-, hoito-, kuntoutus- tai muu vastaava suunnitelma, jollei kyseessä ole tilapäinen neuvonta ja ohjaus tai jollei suunitelman laatiminen muutoin ole ilmeisen tarpeetonta".

Laissa todetaan myös että suunnitelma on laadittava yhteisymmärryksessä asiakkaan kanssa. Katson että mikäli tätä yhteisymmärrystä suunnitelman laatimisen
tarpeellisuudesta ei tällä hetkellä ole, annetaan asian toistaiseksi jäädä. Mikäli tulette toisiin ajatuksiin, ajanvaraus on aina mahdollinen.

terveisin ja hyvän alkavan syksyn toivotuksin

Päivi Nieminen
sosiaalityöntekijä


Päivi Nieminen
Mellunkylän Sosiaalipalvelutoimisto

Kiitän vastauksesta ns. suunnitelmaa koskevaan tiedusteluuni. Selvisi siis, että asian oikeudellinen peruste on laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista, jonka 7 §:ää vastauksessanne siteeraatte.

Viittaatte toimeentulotukilain määritelmään (1 § 1 momentti), jonka mukaan k.o. tuki on viimesijainen taloudellinen tuki. Tiennette yhtä hyvin kuin minäkin, että tässä kohden Eduskunta on osoittanut ilmeistä kaksinaamaisuutta säätämällä työmarkkinatuen ja asumistuen määrät niin pieniksi, että Helsingissä asuva työmarkkinatuen saaja (johtuen Helsingin korkeasta vuokratasosta) ei tule toimeen ensisijaisten tukimuotojen varassa. Viimesijaisesta tuesta on näin ollen muodostunut tuhansille helsinkiläisille de facto osa perusturvaa.

Velkaneuvonta ei voi minua auttaa, koska minulta puuttuu maksukyky. Olen selvittänyt tämän asian. Päihdehuoltosuunnitelmaa en tarvitse, koska en ole päihteiden väärinkäyttäjä. Työllistymisen edistämiseen tähtäävistä toiminnoista selviän parhaiten itse, ja eläkeselvittelyt eivät vielä pitkään aikaan ole kohdallani ajankohtaiset.

Sen sijaan, että toteaisimme yhteisymmärryksen puutetta tässä asiassa, voisimme mielestäni olla yhtä mieltä, että tässä tapauksessa täyttyy sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 7 § 1 momentin ehto: " jollei suunnitelman laatiminen muutoin ole ilmeisen tarpeetonta".

Edellä oleva on pidempi ilmaisu samasta asiasta, jonka ensimmäisessä kirjeessäni kiteytin yhteen lauseeseen: "...ainoa realistinen suunnitelmani on pysyä hengissä kuolemaani saakka". Toivottavasti syksyn alkamista koskeva maininta ei ole Sosiaaliviraston virallinen kanta. Minä kun soisin syksyn vielä lykkääntyvän ja kesän sen sijaan jatkuvan vielä vähän aikaa.

Terveisin

Larko


Tervehdys,

Hyvä että asiat ovat kunnossa eikä sosiaalityön tarvetta ole.

Olen aivan samaa mieltä syksyn tulosta, ehkä oikeampi ilmaisu olisi ollut hyvää loppukesää ja alkavaa syksyä!

terv. Päivi Nieminen
sosiaalityöntekijä