18.3.02

Kelvoton Netposti

Netpostin kelvottomat portaalipalvelut


Suomen.Posti@Posti.fi

Netposti


Viime syksynä Suomen Posti kampanjoi massiivisesti saadakseen käyttäjiä Netposti-nimiselle internetportaalilleen. Palveluja markkinoitiin pääsääntöisesti maksuttomina (sähköposti ja 2 SMS-viestiä päivässä). Sähköisten postikorttien ja kirjeiden lähettämisen kerrottiin olevan maksullista. Tätä tarkoitusta varten oli mahdollista siirtää pankista ns. krediittejä Netpostissa sijaitsevaan rahakukkaroon.

Siirsinkin rahakukkaroon pienimmän mahdollisen määrän krediittejä eli 3 euroa. Tarkoitukseni oli lähettää kortti tai kirje Ranskassa asuvalle sisarentyttärelleni. Kun muutamaa viikkoa myöhemmin yritin realisoida krediittini tässä tarkoituksessa, ilmeni, että ne eivät kelpaakaan, vaan kortti on maksettava verkkopankin kautta. Vastaukseksi tiedusteluuni kerroitte, että suunnitteilla on maksullinen palvelupaketti 1.3.2002 alkaen.

Palvelupakettinne on nyttemmin toteutettu. Sen jäljiltä alunperin maksuttomana markkinoidusta portaalista on muodostunut maksullinen rahastusautomaatti. Sähköpostin ja kahden SMS-tekstiviestin lähettäminen päivässä kuuluvat maksulliseen pakettiin. Krediittejä puolestaan saa käyttää korttien ja kirjeiden maksuun rahakukkarosta, jos suostuu maksamaan paketin palvelumaksun.

Teiltä on ehkä jäänyt havaitsematta, että maksuton sähköposti ja SMS-tekstiviestit ovat peruspalveluita, joita lähes jokainen itseään kunnioittava nettiportaali tarjoaa käyttäjilleen. Olisi perin hölmöä maksaa Teille näistä palveluista, joita saa ilmaiseksi joka puolelta Internettiä. Toki tässäkin pätee vanha totuus, jonka mukaan tyhmä ei ole se, joka pyytää kallista hintaa, vaan se, joka suostuu sen maksamaan.

Maksamani kolmen euron kohtalo on sinänsä mielenkiintoinen asia. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että ainoa keino, jolla pystyisin realisoimaan maksamani krediitit, olisi palvelupakettimaksun maksaminen yhdeltä kuukaudelta. Edellä sanottuun viitaten totean, että se olisi minulta perin tyhmä temppu, koska käytettävissäni on sähköpostiosoitteita ja ilmaisia tekstiviestipalveluita niin paljon kuin niitä tarvitsen.

Hinnastonne mukaan krediittien palauttaminen on maksullista. Jos olen ymmärtänyt asian oikein, jäisin Teille vielä velkaa, jos vaatisin maksamaani kolmea euroa takaisin. Ottaen huomioon markkinoinnissanne esitetyt seikat tällainen menettely haiskahtaa jo hieman petosrikokselta.

Tarjoamanne mahdollisuus vastaanottaa tavallista postia elektronisesti käyttäjän valitsemilta lähettäjiltä on kylläkin mielenkiintoinen. Tähän mennessä olen ilmoittanut halukkuuteni vastaanottaa sellaista postia Teiltä itseltänne. Niiden kuukausien aikana, mitkä olen ollut Netpostin käyttäjänä, olen saanut kaksi kirjettä Suomen Postilta. Molemmat tulivat paperille painettuna kotiosoitteeseeni. Kumpaakaan ette lähettäneet sähköisesti. Se siis Netpostin palveluista ja niiden toimivuudesta.

En näe mitään erillistä syytä jatkaa asiakassuhdettamme tarjoamillanne ehdoilla. Tyhjän edestä en ole halukas maksamaan Teille senttiäkään. Kun ilmeisesti ette kykene tarjoamaan maksamilleni kolmelle eurolle mielekästä vastinetta, on mielestäni kohtuullista, että palautatte maksamani summan minulle ilman eri kustannuksia. Muussa tapauksessa harkitsen jo periaatteen vuoksi oikeustoimia, vaikka kyseessä ei olekaan kovin suuri summa.


Terveisin


Markus Larkovirta

käyttäjätunnus markus.larkovirta.001C

joodik@msn.com


Eestikeelne kommentaar eelpool avaldatud kirja kohta asub Maailmas Largo järgi