4.1.02

Joulurauhaa

Contant Oy


Kiitän Teitä ystävällisestä kirjeestänne. Lukiessani sitä ensimmäistä kertaa minussa heräsi epäilys, että kyseessä on jonkinlainen omalaatuinen turkulaishuumori, joka ymmärtääkseni on hiukan kuivanläntää. En ole asiasta vieläkään täysin varma. Vastaan kirjeesenne olettaen, että olette sitä kirjoittaessanne olleet tosissanne. Antakaa anteeksi, jos erehdyn!

Kirjeenne on päivätty joulupäiväna 25.12.2001. Juuri se seikka johtikin minut olettamaan, että tarkoituksenanne ei ehkä sittenkään ole ollut pilaileminen. Olisihan ollut perin riskanttia ryhtyä sellaiseen vain yhtä päivää sen jälkeen, kun kaupungissanne julistettiin joulurauha. Julistuksen tekstissähän luvataan rangaista ankarasti kaikkia, jotka laittomalla tai sopimattomalla menettelyllä joulurauhaa vastaan rikkovat. Ja pilailukirjeen lähettäminen jouluna olisi toki ollut perin juurin sopimatonta käytöstä.

Joulukirjeessänne vaaditte minua tähän päivään mennessä maksamaan tilillenne 3.140 euroa ja 62 senttiä. Se tuo mieleeni Charles Dickensin tarinan Saituri, jossa vanha Scrooge pyhitti jouluaattoillan samantapaisten asioiden hoitamiseen. On miellyttävää havaita, että Turussa vielä kunnioitetaan dickensiläisiä perinteitä.

Minun on valittaen todettava, että niin suurta rahasummaa ei ole ollut hallussani yli kymmeneen vuoteen. Teillä päin ei ehkä ole tiedossa, että täällä Helsingissä oli kymmenen vuotta sitten suunnaton lama, jonka jäljiltä köyhtyneitä persaukisia piruparkoja liikkuu näillä kulmilla vielä tänäänkin pilvin pimein. Tästä syystä en voi mitenkään täyttää joulutoivomustanne, vaikka mielelläni auttasinkin Teitä akuutissa rahapulassanne.

Kirjeessänne kerrotte aikovanne ulosottoviranomaisten suosiollisella myötävaikutuksella jatkaa yhteydenpitoa kanssani kunnes "täysi maksu on saatu". Onnittelen Teitä sydämellisesti keksintönne johdosta! Ikiliikkujaa ovat ennen Teitä yrittäneet keksiä jo lukuisat toivorikkaat sukupolvet. On mieluisaa tietää, että vielä kuoltuanikin tuodaan Malmin hautausmaalle joulutervehdys Suomen Turusta!

On erinomaisen ystävällistä, että olette niin vilpittömästi huolissanne luottotiedoistani: kerrottehan auliisti, että tämän asian vireillä pitäminen aiheuttaa niihin "mahdollisesti haitallisesti vaikuttavia" maksuhäiriömerkintöjä. Älkää turhaan vaivatko päätänne luottotiedoillani, minulla ei ole ollut sellaisia vuosikausiin! Kun on paljas perse, ei housujen vieminen ole enää mahdollista. Niinpä ei olemattomiin luottotietoihin vetoaminenkaan ole erityisen järkevää.

Kirjeessänne ei ollut joulun eikä uudenvuoden toivotuksia - ehkäpä sellaisten lähettäminen ei ole Turussa päin tapana. Toivotan siitäkin huolimatta Teille onnea vuodelle 2002. Ymmärtänette, että en kuitenkaan katso voivani toivottaa Teille menestystä liiketoimissanne.


Terveisin

Markus Larkovirta