23.11.00

Maahommik

maahommik@etv.ee
Pealkiri: Põllumehe arvutiprobleemid
Kuupäev: 20-11-2000 08:15


Austatud härra Kirotar

Jälgisin suure huviga Teie laupäevast saadet ja seal eriti lõiku, mis puudutas maamehe probleeme seoses arvuti kasutamisega. Saates esinenud taluperemees kurtis, et turul pole spetsiaalselt põllumeestele mõeldud tarkvara, eriti mitte eesti keeles. Mina ütleks et seda pole eriti vajagi.

Välismaal on taolisi tarkvaru hulgaliselt müügil (tõsi küll, ikka välismaa keeles). Nendele kõigile ühiseks omaduseks on väga kõrge hind. Jutt on kõige paremalgi juhul tuhandetest kroonidest. Minu arust on mõtekam see raha maamehe oma arvutioskuste arendamisele paigutada, et tema saaks rohkem kasu sellest tarkvarast, mis arvuti sees juba olemas. Pärast võib olla arukas mõned täiendavad sisseostud teha.

Tarkvaraturul müügil olevad spetsiaalsed põllumajanduse haldusprogrammid pole sisuliselt midagi muud kui Windowsi ja Windows-tarkvara (või mõne teise analoogilise vahendi) abil töödeldud andmebaasid ja kirjavormid. Juurde on lisatud natuke graafika, et kenam välja paistaks. Muidugi tahab tarkvara autor oma töö eest palka, millest see kopsakas maksumus tulenebgi.

Peale Windowsi põhipaki sees olevate programmide on talupidamises kindlasti kasuks näiteks Microsoft Excel, millega saab juba raamatupidamise ning toodangu ja turu statistikaga hakkama. Arvutitarkuse arenedes võib olla tasuv endale andmebaaside töödlemiseks Microsoft Acces muretseda. See kes palju kirju kirjutab, võib ka Microsoft Wordist huvitatud olla, kuigi Windowsi põhipaki koosseisus oleva Word Padiga saab küllaltgi tasemeliselt kirjade kallal töötada. Nimetatud programme müüakse ka erinevates pakides, kusjuures hind tihti on odavam kui eraldi ostes.

Pean tunnistama et minul üleüldse pole põllumajandusega pistmist. Varsti lõpetan 8 nädalalise arvutikursuse, kusjuures ma olengi järeldusele jõudnud, et eri tegevusaladele spetsiaalseld mõeldud tarkvara ostmine on lausa raha raisamine. Päris targaks arvutiga iial ei saa, aga oma teadmisi ja oskusi pidevalt arendades saab ikka nii mõnegiga ise hakkama, mille eest keegi teine tahaks Sinu kallilt teenitud raha endale saada. Ega maamehel praegusel hetkel seda rahavärki liiga palju pole!

Soovin jõudu ja edu Teie tööle Maahommiku peremehena

Markus Larkovirta