13.1.15

Eduskunnan oikeusasiamies

Äitini kuoltua vuonna 2013 jäivät hänen kuolinpesänsä osakkaiksi hänen neljä lastaan. Koska kaksi meistä asuu Suomen ulkopuolella kahdessa eri maassa, antoi meistä kolme käytännöllisistä syistä neljännelle valtuutuksen hoitaa puolestamme kuolinpesän asioita.

Kuolinpesän asioiden hoitamiseen sisältyy mm. veroilmoituksen antaminen. Veroilmoituksen antamiseen puolestaan sisältyy tilinumeron ilmoittaminen veronpalautuksen maksamista varten. Tilinumeron voi ilmoittaa ainoastaam IBAN-muotoisena, koska muunlaisia tilinumeron muotoja ei olekaan.

Käsitellessään sisareni kuolinpesän puolesta antamaa veroilmoitusta Verohallinto kuitenkin vaati muilta sisaruksilta erillistä valtuutusta tilinumeron ilmoittamiseksi IBAN-muotoisena. Vaatimuksensa tueksi Verohallinto ei esittänyt oikeussäännöstä, johon vaatimus perustui. Sitä ei tosin olisi voinutkaan esittää, koska sellaista oikeussäännöstä ei ole. Vaadittu valtuutus sisältyi jo antamiimme valtakirjoihin.

Edellä esitettyyn viitaten pyydän arvoisaa oikeusasiamiestä ottamaan kantaa seuraaviin kysymyksiin:

Onko hallinnon Suomessa perustuttava lakiin? Onko myös Verohallinto velvollinen toimissaan noudattamaan lakia? Jos on, koskeeko se myös Hallintolain säädöksiä asiamiehen valtuuttamisesta? Jos ei ole, mitä muita lakeja Verohallinto saa rikkoa?